Blogg - Destination eftertanke, självrannsakan och Göteborg.

2023-10-23

 

Det är en vacker eftermiddag i oktober, och solen kämpar med att bryta igenom det disiga molntäcket. Jag är på väg igen på uppdrag för Sveriges Affärsreseförening (SBTA), och befinner mig på Stockholms centralstation med en känsla av både spänning och ansvar. Dagens resa till Göteborg är ingen vanlig affärsresa; det är en resa som kräver eftertanke och reflektion inför vårt event om säkerhet och riskhantering.

Många gånger har jag valt att resa med flyg till Göteborg. Jag bor så nära Bromma flygplats och det har varit enkelt att köra dit, parkera kliva ombord och 60 minuter senare är jag framme på Landvetter. Men allt oftare, som idag är det tåget jag valt. Jag har under senaste halvåret spenderat 100-tals timmar att diskutera och debattera hållbarhetsfrågan och det faktum att vi behöver olika multimodala transportsätt för att skapa en bättre framtid. Jag väljer nu allt oftare bästa transportsätt för att främja huvudsyftet med min resa. Det är inte alltid tiden som är viktigast.

SBTA har alltid prioriterat hållbara val, även om vi själva också kan bli mycket bättre. Det är ett sätt att minska vår klimatpåverkan, och för mig som reser mycket, visa mitt personliga engagemang för en av vår tids största utmaningar.

Denna dag ser jag fram emot resan till Göteborg. Jag behöver tiden att landa i känslor och eftertanke. Med en bekväm sittplats och tillgång till Wi-Fi kan jag arbeta, förbereda mig inför de möten och aktiviteter som skall ske i Göteborg. Jag sätter mig vid fönstret och tittar ut, sedan låter jag tankarna vandra.

Hösten är här, och det svenska landskapet klär sig i en färgpalett av guld, rött och orange. Det är en påminnelse om att det finns skönhet mitt i vardagen och att naturen alltid ger en välbehövlig paus från den stressiga världen av affärsresor. Jag tittar ut över fälten och skogarna som susar förbi, och det är som om naturen själv visar godkännande av mitt val av transport denna dag.

Men mina tankar är inte bara fyllda av höstens skönhet. Jag har under hösten blivit djupt involverad i ämnet riskhantering, och med den pågående globala hotbilden är detta ett ämne vi inte kan undgå att fundera över. Med krig, terror och gängvåld som pågår runt om i vår närhet och i världen, är säkerhet mer än bara en yrkesfråga; det är en angelägenhet som påverkar oss alla. Dagen i Göteborg kommer att vara fylld med trevliga och viktiga möten, och ett frukostseminarium om just säkerhet arrangerat av SBTA väst som jag ser fram emot mycket.

Vi har anlitat säkerhetschefen på fastighetsbolaget Jernhusen för att berätta hur man arbetar med säkerhet på till exempel Centralstationen i Göteborg. Otroligt intressant tycker jag personligen. Tillsammans med Jernhusen kommer också säkerhetskonsultbolaget Cosafe som varit ansvariga för Region Gotland och den senast genomförda Almedalsveckan. Stora frågor, mycket att ta ansvar för.

Dessa frågor berör. Jag försöker mig på att greppa helheten, att förstå hur mitt och min styrelses arbete och engagemang i SBTA kan påverka både våra medlemmar, och samhället som helhet. Jag är inte bara en glad event-marionett som springer runt och tar ”selfies”. Jag vill också vara en SBTA-visionär som ser bortom det uppenbara och försöker göra skillnad. Skapa mervärde för SBTAs medlemmar.

Platsen för seminariet är det nyöppnade Hotell Draken, som bara det blir en upplevelse i sig. Jag ler för mig själv, jag skall bo en natt här, känna in och sedan utvärdera. Det är härligt att vara på väg till västkusten. För mig är denna resa till Göteborg, en resa som sträcker sig bortom geografin. Det är en resa som handlar om att ta ansvar, att ta sig tid till eftertanke och att försöka förstå världen omkring oss. Det är en resa som visar att hållbarhet och effektivitet kan gå hand i hand, och att det är möjligt att göra skillnad.

 

 SBTA - Swedish Business Travel Association

Box 807, SE-101 36 STOCKHOLM

 +46 (0)8 410 800 92  info@sbta.se

User information

This webpage uses cookies for analytics and session handling for logged in users

Copyright © SBTA - Swedish Business Travel Association 2013-2023