Brexit: Effekter på affärsresor

2017-03-30

eu-1473958_1920

Den 29 mars var en historisk dag för Europa, då Storbritannien lämnade över artikel 50 till EU.

I juni förra året röstade medborgarna i Storbritannien för att lämna EU. Den 28 mars signerade Theresa May artikel 50, som aktiverar hela processen för att lämna EU och den 29 mars levererades det till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Genom att aktivera artikel 50 och formellt meddela att Storbritannien lämnar EU, kan den minst två år långa processen för att lämna EU påbörjas.

Så, vad händer härnäst? EU har 48 timmar på sig att svara med ett utkast över förhandlingens riktlinjer. Därefter kommer förhandlingarna troligtvis att påbörjas i juni. Storbritannien och EU har två år på sig att komma överens om ett avtal om utträde samt hur de nya handelsförbindelserna ska komma att se ut. Om förhandlingarna inte är färdiga inom de två år som ramverket föreskriver kan förhandlingsperioden förlängas med ett år, men endast om alla EU-länder godkänner detta. Om samtalen och förhandlingarna under dessa två år kollapsar kan Storbritannien bli tvungna att lämna EU utan något avtal.

Vad kommer Brexit betyda för affärsresor och ekonomin? Från EU:s sida kommer huvudfokus att vara på att minska de negativa effekterna på EU:s ekonomi. Osäkerhet är aldrig bra för ekonomi och affärer. Vi har t.ex. sett detta i effekterna av den senaste verkställande ordern som utfärdats av president Trump. Risken för ekonomisk osäkerhet och förändringar i lagstiftning som reglerar både handel och immigration skapar osäkerhet, vilket kan leda till senareläggning eller till och med indragning av affärsresor. Det är heller inte omöjligt att det leder till restriktioner i budgetar för att motverka osäkerheten.

En positiv konsekvens av Brexit är att det under förhandlingarna kan komma att finnas möjlighet för EU att äntligen föra en diskussion kring luftfart, flygledning, passagerarrättigheter samt att modernisera EU:s luftrum.

De sanna effekterna av Brexit kommer att visa sig med tiden, men SBTA med GBTA kommer att aktivt bevaka processen. Vi kommer att finnas med under varje steg för att påverka och förespråka det bästa för vår bransch.

30/3-2017

 

 SBTA - Swedish Business Travel Association

Box 807, SE-101 36 STOCKHOLM

 +46 (0)8 410 800 92  info@sbta.se

User information

This webpage uses cookies for analytics and session handling for logged in users

Copyright © SBTA - Swedish Business Travel Association 2013-2023